Laatst ontmoette ik een dame van 82 jaar in mijn spreekkamer. Ze was ervan overtuigd dat geluiden van de buren haar uit haar slaap hielden. Deze geluiden maakten haar boos, verdrietig en wanhopig. Haar man en dochter zaten naast haar, allebei hoopvol dat ze eindelijk rust zou vinden. Voor haar was er geen twijfel—het geluid kwam van de buren.
Als klinisch fysicus-audioloog werk ik veel met mensen die last hebben van geluiden, laagfrequent geluid in het bijzonder. Samen met de GGD’en, de Omgevingsdienst Limburg, en het RIVM zoek ik naar manieren om de overlast door deze vaak moeilijk meetbare geluiden te verminderen. Laagfrequent geluid (LFG) is een groeiend probleem, afkomstig van bronnen zoals verkeer, ventilatiesystemen en machines, en kan leiden tot gezondheidsproblemen voor mensen die het ervaren.
De vraag waar het geluid precies vandaan komt—van binnen of van buiten—hoeft de oplossing niet in de weg te staan. Wanneer geluid iemand overlast bezorgt, dan is het doel om stap voor stap de filters aan te passen waarmee we deze geluiden waarnemen. Het is niet eenvoudig, maar het is mogelijk.
Omgaan met geluidsoverlast: een nieuwe manier van luisteren
Ik begon met een eenvoudig voorbeeld om haar op een andere manier naar geluid te laten kijken. Stel, zeg ik, dat u uw horloge aan de andere pols draagt. In het begin voelt dat vreemd, en het zal even duren voordat u eraan gewend bent. Maar uiteindelijk wordt het vertrouwd, en merkt u het niet meer op. Dat nieuwe gevoel heeft zijn plaats gevonden, en u hebt geleerd om het toe te laten.
Ik vertel haar over de kraakjes in mijn spreekkamertafel. Eerst viel het op, maar nu is het geluid zo vertrouwd dat ik het amper hoor. Hetzelfde met regen op een caravan tijdens een vakantie in Frankrijk—veel mensen vinden het geluid rustgevend. Maar stel je voor hoe het voelt voor mensen die onlangs door het noodweer in Spanje zijn getroffen. Voor hen roept diezelfde regen een heel ander gevoel op. Hetzelfde geluid, maar totaal andere ervaringen.
Langzaam zie ik haar nieuwsgierigheid groeien. We hoeven niet direct alles anders te doen, vertel ik haar, maar we kunnen beginnen met ruimte maken. Geluid mag er zijn, zonder de hele aandacht op te eisen. Ze kan stap voor stap leren de kracht te vinden om het geluid toe te laten, om het naast haar leven te laten bestaan.
Laagfrequent geluid: een maatschappelijk probleem dat aandacht vraagt
Laagfrequent geluid (LFG) is een fenomeen dat steeds meer mensen treft en kan zowel binnenshuis als buitenshuis overlast veroorzaken. Deze lage geluiden, vaak onder de 100 Hz, zijn voor sommigen nauwelijks merkbaar, maar anderen ervaren een constante, belastende dreun. LFG kan ernstige slaapproblemen, stress, en zelfs gezondheidsklachten veroorzaken.
Omdat deze geluiden lastig meetbaar en niet voor iedereen hoorbaar zijn, is erkenning vaak moeilijk. Samen met organisaties zoals de GGD en het RIVM werken we aan onderzoek en oplossingen om LFG beter te begrijpen en de impact ervan te verminderen. Het gaat erom dat mensen, ongeacht waar het geluid vandaan komt, een manier vinden om ermee om te gaan en hun filters stap voor stap kunnen aanpassen.
Wilt u meer weten over LFG en manieren om hiermee om te gaan? Er is een gratis e-book beschikbaar dat ingaat op de achtergrond, de impact en praktische handvatten biedt. Lees het gratis e-book over laagfrequent geluidshinder voor meer inzicht en tools om anders met geluid om te gaan.
Nog meer informatie is te vinden op de site van het RIVM:
Picture: Designed by Freepik | www.freepik.com
Comments